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Subject: Classification and Measurement of Share-based Payment Transactions 
Reference: ED/2014/5 
 

Dear Board Members, 

 

The Comitê de Pronunciamentos Contábeis ‐ CPC (Brazilian Accounting 

Pronouncements Committee)
1 welcomes the opportunity to respond to this exposure 

draft. 

We are a standard-setting body engaged in the study, development and issuance of 
accounting standards, interpretations and guidance for Brazilian companies. 

Our detailed responses to the specific questions posed in the ED are set forth in the 
following pages. 

If you have any questions about our comments, please do not hesitate to contact us at 
operacoes@cpc.org.br. 
 
Yours sincerely, 
 
 

 
 
Silvio Takahashi 
Chair of International Affairs  
Comitê de Pronunciamentos Contábeis (CPC) 

                                                      
1
The Brazilian Accounting Pronouncements Committee (CPC) is a standard‐setting body engaged in the 

study, development and issuance of accounting standards, interpretations and guidances for Brazilian 
companies. Our members are nominated by the following entities: ABRASCA (Brazilian Listed Companies 
Association), APIMEC (National Association of Capital Market Investment Professionals and Analysts), 
BMFBOVESPA (Brazilian Stock Exchange and Mercantile & Future Exchange), CFC (Federal Accounting 
Council), FIPECAFI (Financial and Accounting Research Institute Foundation) and IBRACON (Brazilian 
Institute of Independent Auditors). 
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Question 1: The IASB proposes to clarify that accounting for the effects of vesting and 
non-vesting conditions on the measurement of a cash-settled share-based payment 
should follow the approach used for measuring equity-settled share-based payments in 
paragraphs 19–21A of IFRS 2. Do you agree? Why or why not? 
 
Answer to question 1 

We agree that is necessary to clarify that accounting for the effects of vesting and non-
vesting conditions on the measurement of a cash-settled share-based payment, 
because, until now, as a result of the lack of guide in IFRS 2 for this type of share-based 
payments, there was diversity in the practice of measurement of the liability. So, we 
agree that the approach would be the same used for measuring equity-settled share-
based payments in paragraphs 19–21A of IFRS 2. 

 
 
Question 2: The IASB proposes to specify that a share-based payment transaction in 
which the entity settles the share-based payment arrangement net by withholding a 
specified portion of the equity instruments to meet the statutory tax withholding 
obligation should be classified as equity-settled in its entirety. This is required if the 
entire share-based payment transaction would otherwise have been classified as an 
equity-settled share-based payment transaction if it had not included the net settlement 
feature. Do you agree? Why or why not? 
 
Answer to question 2 
In Brazil is common to find a share-based payment transaction in which the entity settles 
the share-based payment arrangement net by withholding a specified portion of the 
equity instruments to meet the statutory tax withholding obligation. Thus, there was a 
doubt whether the portion of the equity instruments hold by the entity should be 
classified as cash-settled share-based payment or as equity-settled share-based 
payment. So, we support the proposed requirement. 
 
 
Question 3: The IASB proposes to specify the accounting for modifications to the terms 
and conditions of a cash-settled share-based payment transaction that results in a 
change in its classification from cash-settled to equity-settled. The IASB proposes that 
these transactions should be accounted for in the following manner: 

(a) the share-based payment transaction is measured by reference to the 
modification-date fair value of the equity instruments granted as a result of the 
modification; 

(b) the liability recognised in respect of the original cash-settled share-based 
payment is derecognised upon the modification, and the equity-settled share-
based payment is recognised to the extent that the services have been rendered 
up to the modification date; and 
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(c) the difference between the carrying amount of the liability as at the 
modification date and the amount recognised in equity at the same date is 
recorded in profit or loss immediately.  

Do you agree? Why or why not? 
 
Answer to question 3 
We agree with the proposed criteria and requirements to the accounting for 
modifications to the terms and conditions of a cash-settled share-based payment 
transaction that results in a change in its classification from cash-settled to equity-
settled.  
 
 
Question 4: The IASB proposes prospective application of these amendments, but also 
proposes to permit the entity to apply the amendments retrospectively if it has the 
information needed to do so and this information is available without the use of 
hindsight. Do you agree? Why or why not? 
 
Answer to question 4 
We agree with the proposed prospective application of these amendments and the 
permission to the entity to apply the amendments retrospectively if it has the information 
needed to do so and this information is available without the use of hindsight. 
 
 
Question 5: Do you have any other comments on the proposals? 
 
Answer to question 5 
Our comment is in order to suggest that IFRS 2 has more detailed guidance in cases 
where the instrument is reclassified from equity to liability. 


